Frederik van Eeden

Van de koele meren des doods

Frederik van Eeden

Frederik van Eeden

In de fraaie, handzame en wetenschappelijk verantwoorde Delta-reeks verschijnt een nieuwe editie van Van de koele meren des doods, de enige door een Tachtiger geschreven roman die niet alleen klassiek, maar zelfs populair is geworden. Jan Fontijn, Van Eedens biograaf, zorgt voor een tekstbezorging, het nawoord en de toelichtingen.

Toen Van Eeden in november 1900 zijn roman voltooide, was hij ervan overtuigd dat het boek een universele uitwerking zou hebben, omdat het kwesties aansneed die overal in het fin de siècle aan het gisten waren: de opkomst van de psychiatrie, de mystiek, het dromenonderzoek, de vrouwenemancipatie, de snel veranderende sociale omstandigheden. Aan de hand van een indringende beschrijving van een bewogen vrouwenleven geeft de schrijver, psychiater en sociale hervormer Van Eeden in Van de koele meren des doods een demonstratie van zijn psychiatrische en sociale visie. Met groot inlevingsvermogen beschrijft hij de ontwikkelingsgang van de vrouwelijke hoofdpersoon, haar jeugdervaringen, haar mislukte relatie met een schilder, haar depressies, haar mislukt huwelijk, haar verhouding met een pianist, haar leven als verslaafde prostituee in Parijs en ten slotte haar geestelijk herstel.

Van Eeden vertelt het dramatische levensverhaal zonder zich schuldig te maken aan de woordkunst waaraan zovele Tachtigers zich bezondigden. De onopgesmukte stijl en het psychologische realisme hebben ervoor gezorgd dat het boek klassiek is geworden.

Frederik van Eeden (1860-1932) was dichter, schrijver van romans en toneelstukken, psychiater en sociale hervormer. Hij brak als schrijver door met het nog steeds veelgelezen sprookje De kleine Johannes. Over zijn veelbewogen leven en zijn veelzijdig werk schreef Jan Fontijn een tweedelige biografie.

Over de editeur

Jan Fontijn (1936) werkte jarenlang als neerlandicus aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde Leven in extase (1983), essays over mystiek, muziek, decadentie en literatuur en schreef biografische studies over Frans Coenen, Carry van Bruggen en de tweedelige biografie, getiteld Tweespalt en Trots verbrijzeld, over Frederik van Eeden. In 2003 verschenen van zijn hand de roman Biefstuk en benzine en de essaybundel Kijk naar de vis.

Publicatiegegevens

Bezorgd door: Jan Fontijn
Uitgever: Athenaeum - Polak & Van Gennep
Uitvoering: gebonden met stofomslag
ISBN: 9789025311575

bestel deze titel...