Hildebrand (Nicolaas Beets)

Camera Obscura (2 delen)

Camera Obscura (2 delen)

‘Bosgezicht met wandelaars’,
Simon Andreas Krausz, ca. 1820

In 1839 zag de Camera Obscura het licht: humoristische schetsen en verhalen naar het leven getekend door Hildebrand. Het eerste deel van deze uitgave bevat de tekst van de Camera Obscura, met bekende verhalen als ‘De familie Stastok’, ‘Een oude kennis’ en ‘De familie Kegge’. In de Camera Obscura betrapt Beets het Nederlandse volkskarakter op heterdaad.

Hij toont zich een scherp observator en geeft ons een indringende kijk op het leven van de negentiende eeuw. Hij beschrijft vol humor en met een voorliefde voor gewone mannen en vrouwen de menselijke zwakheden. Het tweede deel bevat een inleiding, het commentaar, een biografie van de auteur, de ontstaans- en drukgeschiedenis. Maar ook is opgenomen de reactie op de Camera Obscura van Beets zelf: na vijftig jaar.

Nicolaas Beets (1814-1903) genoot op jeugdige leeftijd al bekendheid als schrijver en dichter. Hij publiceerde de Camera Obscura aan het einde van zijn studie theologie in Leiden, onder het pseudoniem Hildebrand. Bij leven reeds werd hij beschouwd als een groot man. Op jeugdige leeftijd genoot hij al bekendheid als schrijver en dichter.

Over de editeur(s)

Willem van den Berg is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.
Henk Eijssens is hoofd Archieven bij de Gemeentelijke Archiefdienst Rotterdam; hij bereidt een studie voor over negentiende-eeuwse almanakken.
Joost Kloek is bijzonder hoogleraar Sociale geschiedenis van de literatuur aan de Universiteit van Utrecht.
Peter Zonneveld is universitair docent Moderne Nederlandse letterkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Publicatiegegevens

Bezorgd door: Willem van den Berg, Henk Eijssens, Joost Kloek en Peter van Zonneveld
Uitgever: Athenaeum - Polak & Van Gennep
Uitvoering: gebonden met stofomslag. Twee delen in cassette, geïllustreerd
ISBN: 9789025320379

bestel deze titel...